Jobsamtalen gen(nem)tænkt

Er det blevet så normalt at skønmale evner, erfaringer og motivation i forbindelse med jobsøgning, at det ville være en fejl at være ærlig? Har vi skabt et ritual, hvor præsentationsteknik er vejen til en ansættelse og er der en bedre måde at gøre det på?

Konkurrencen om at finde de bedste medarbejdere er hård og derfor brander virksomheder sig som de bedste og kandidater gør det samme, så selv en påfugl ville skamme sig. I HR-afdelinger filtreres og tolkes der på de talrige formfuldendte CV’er, ansøgninger, personlighedstests, referencer og interviews. Vi er vidner til en systemfejl i rekrutteringsprocessen. Alle disse filtre er nemlig abstrakte, hvilket vil sige, at man i HR og ledelse forholder sig til tanken, beskrivelsen, personlighedstesten og fornemmelsen af om kandidaten har den ønskede adfærd.

For at få et mere reelt billede af kandidaterne, er det derfor nødvendigt at supplere den traditionelle proces med et konkret fokus på jobspecifik adfærd. Kan de det, de siger de kan?

En del vil sige, at det gør de allerede når kandidaten præsenterer en case, men cases viser som regel mere om præsentationsteknik og generelle kognitive færdigheder end den jobspecifikke adfærd, der er afgørende for succes.

Den nødvendige adfærd afdækkes altså sjældent.

  • Thomas Markersen, Rådgiver


Zenia Alexandrovitsch